Restaurant de Compagnon.

Als ik mezelf echt een leuke avond gun, vol met lekker eten en mooie wijnen dan ga ik naar de Compagnon in Amsterdam. Dit restaurant staat al een hele lange tijd bovenaan mijn lijst met favoriete plekjes in Amsterdam. Zelfs op werk als gasten aan mij vragen: ‘Waar ga jij nou zelf graag eten?’  dan zeg ik altijd de Comp!

Restaurant de Compagnon bestaat al heel wat jaren en is ook al enige tijd een begrip in Amsterdam. Het restaurant is opgericht door Sara en Bert. Sara aan de voorkant, met al haar liefde en kennis van wijn en Bert in de keuken als chef, die ook wel bekend staat als de ‘TruffelKoning’.

Het restaurant zit verstopt in de Guldehandsteeg vlakbij de Wallen in Amsterdam. Het telt maar elf schattige tafeltjes, allemaal voorzien van wit tafellinnen en zilver bestek op tafel. Als je hier binnenkomt dan realiseer je het je weer.. Dit is gastronomie, en ook hierdoor weet ik weer waarom ik mijn vak zo leuk vind!

Bert staat al jaren om 7 uur ’s ochtends in de keuken om daar vers brood te bakken voor het servies. Huisgemaakte truffelboter, truffelworstjes, ganzenlever, huisgerookte zalm en nog veel meer lekkernijen uit hun Frans georiënteerde keuken. Bij de Compagnon eet je echt als een bourgondiër en zorgt Bert ervoor dat je echt niet met honger naar huis gaat.

Als ik hier zelf kom eten, dan weten zij al precies wat ik wil. We beginnen ons diner altijd met een glaasje bubbels, Cava of Champagne dat maakt niet zoveel uit. Hun verse (net uit de oven) brood wordt uitgeserveerd en de mooie olijfolie ingeschonken.

Ik hoor de coquilles al sissen in de pan als het zalmgerechtje nog op tafel staat. Hun huisgerookte zalm is overigens de lekkerste zalm die ik ooit geproefd heb.  Hun signature dish, die bestaat uit aardappelschuim, aardappel, truffel en thee van paddenstoelen, heb ik ook al meerdere keren mogen proeven.

Hoe zielig het ook is, bestel ik toch altijd ‘Foie Gras’, (gebakken ganzenlever) met 25 jaar oude Balsamico. Het liefst nog met een heerlijk glas Sauternes erbij.  Hier kan ik zo van genieten en me echt maanden op verheugen.

Als pièce een mooi stuk Côte de Boeuf met eventueel nog wat truffel erop, een mooie fles Franse rode wijn erbij, wat wil je nou nog meer.

Kaasplankje met crackers, nootjes en verschillende soorten compote. Ook dit weer begeleid met een mooi glas dessertwijn of een glas PX. (Pedro Ximénez, heb ik al meerdere keren benoemd in mijn blog). Desserts kunnen zij ook zeker goed maken maar ik kies toch liever voor kaas, of voor kaas en dessert. Tja, waarom zou je kiezen als je het ook gewoon beide kunt bestellen. We leven toch maar 1 keer. Dit soort etentjes maken het alleen nog maar leuker!

‘Alsof Picasso op het bord geschilderd heeft’

Restaurant de Compagnon
Guldehandsteeg 17, Amsterdam

instagram-horecameisje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *