Liefde voor de Horeca

Mijn liefde voor de horeca is zo groot, zo groot dat ik er zelfs al jaren voor kies om in te werken.

Toen ik nog wat jonger was en moest beslissen wat ik wilde gaan studeren twijfelde ik heel eventjes. Wilde ik werken als stewardess of ging ik de roots van mijn vader achterna en open ooit mijn eigen zaak. Dat ik ooit zou gaan werken als stewardess zal nooit een verloren droom zijn, wie weet wat nu toekomst nog zal gaan brengen.

14 jaar was ik denk ik, mijn eerste keer in de bediening. Ik mocht een tafel afruimen en wat kopjes naar de spoel brengen. Lijkt allemaal heel makkelijk natuurlijk, maar het hele plateau viel met kopjes en al. Tja we moeten het allemaal leren he!

Naja om een kort verhaal lang te maken.. of nee juist andersom, wil ik jullie graag vertellen wat ik zelf eigenlijk doe en waarom ik misschien iets te weinig blog over al het lekkere eten en drinken dat ik zo nu en dan toch nog steeds tot mij neem.

Al heel wat jaren ben ik dus werkzaam in de Hospitality branche, er is momenteel ook niets anders wat ik leuker vind of beter kan. Ik heb in verschillende bedrijven gewerkt op verschillende niveau’s maar pas in het hogere segment horeca heb ik mijn passie voor wijn en koffie weten te ontwikkelen.

Als goede gastvrouw moet je toch enige kennis van zaken hebben. Het is allemaal wel leuk en aardig hoor, die mooie borden uitlopen en heerlijke wijnen inschenken aan tafel, maar je staat toch voor lul als je er niets over kunt vertellen. Met bluffen ben ik ook wel een heel eind uit de voeten gekomen, tot dat ik ineens wel een wijnkenner voor mijn neus had.. ‘Maar mevrouw, Bourgogne wit is toch bijna altijd Chardonnay?’ tja meneer had gelijk, dus een wijncursus was ook niet geheel ongepast.

Tijdens het werken in verschillende restaurants met Franse keukens leer je veel over gastronomie en de oorsprong en etiquette hiervan. Duifjes aan tafel ontleden, Crêpes Suzettes flamberen, hazenruggen uitbenen, niets was te gek.

Ik heb altijd een duidelijk doel gehad: leren, leren en nog eens leren zodat ik ooit mijn eigen zaak kan beginnen. Zelfs nadat mijn vader 2 zaken verloren heeft, heb ik de hoop nog niet opgegeven. Vroeger was een zaak beginnen allemaal een stuk makkelijker, beetje geld op zak, businessplan uitwerken, een lening aanvragen en open die tent. Nu is de concurrentie zo groot en komen er alleen al in Amsterdam elke dag nieuwe zaken bij. Er zijn nog maar weinig zaken waar ze het lang redden. Een goed voorbeeld van waar zij wel precies weten hoe dit moet is mijn vorige werkgever en de leukste zaak van Amsterdam: ‘Brasserie van Baerle’. Deze Franse brasserie bestaat nu al meer dan 40 jaar en wordt nog steeds gerund door dezelfde eigenaresse:  Floor van Ede.

Maar nu, veel geleerd en nog steeds niet uitgeleerd, verzamel ik al mijn kennis en ervaring en mag ik eindelijk zelf een zaak runnen.
Barista Cafe, Almere-Stad, al sinds mei 2018 ben ik hier werkzaam als bedrijfsleidster en ben ik zo erg op mijn plek. Ik mag samen met mijn assistent en een groot team van ongeveer 22 jonge en enthousiaste collega’s deze zaak runnen. Nu pas leer ik echt hoe het is om alles zelf te doen, roosters te maken, een team bij elkaar te houden een goede werksfeer creëren, goede arbeidsomstandigheden verzorgen, de zaak schoon houden, de inkoop, kosten, verkoop etc. Het is zo leuk om te zien hoe je zelf dingen kunt creëren en veranderen door hier energie in te steken. Ik ben trots op de loopbaan die ik de afgelopen jaren belopen heb en op de plek waar ik nu sta.

Barista Cafe Almere-Stad verdient ook gewoon een plekje in mijn blog.
Wij zijn elke dag geopend, je kunt bij ons terecht voor een lekker ontbijt, broodjes, huisgemaakte taarten, lunch, borrel, high tea, noem het maar op, niets is te gek. Hier kan ik mijn passie voor koffie kwijt, lekker klooien met de machine en mijn latte-art kunstwerkjes presenteren. Ook heb ik nu het leukste team bij elkaar en heb ik een werkomgeving ontwikkeld waar ik denk dat men en ook ikzelf het leuk heeft.

Als je in de horeca werkt, ben je gewoon meer op je werk dan dat je thuis met vrienden, relaties of familie bent. Vaak worden jouw collega’s jouw vrienden en voelt je werk als jouw tweede thuis.

Liefde voor de horeca, ik zou niet weten waar ik ooit meer vrienden heb gemaakt en waar ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken.

Groetjes thuis!

xx Horecameisje

Barista Cafe Almere-Stad
Stationsplein 1-3 Almere-Stad
www.baristacafealmerestad.nl

Sabrina@horecameisje.nl
@Horecameisje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *