Wijn

Vin Naturel

Vin Naturel of Vin Nature is, de naam zegt het al, natuurlijke wijn. Je komt dit steeds meer tegen, maar wat is dit nou eigenlijk en wat is het verschil tussen een biologische, biodynamische wijn en een Vin Naturel.

Allereerst: Biologisch, wanneer is een wijn biologisch en wat houdt dit in?
Je mag als wijnmaker niet zomaar beslissen dat jouw wijn biologisch gemaakt wordt. Je moet je houden aan verschillende regels die hiervoor gelden. De filosofie achter een biologische wijn is dat er bij het maken van de wijn zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de natuur. Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en ook geen kunstmest. Er wordt zo min mogelijk sulfiet (zwavel) aan de wijn toegevoegd. Sulfiet is een conserveringsmiddel dat er simpelweg voor zorgt dat je wijn niet bederft. De wijnboeren laten vaak hun wijngaard voor wat het is. De beestjes en insecten die hier rondlopen, worden gelaten en de plantjes doen hun eigen werk. Om een biologisch keurmerk te krijgen moet een wijnboer ook veel geld betalen. Wat je heel veel ziet is bijvoorbeeld is dat er veel wijnen biologisch zijn maar dat de wijnboer geen geld wilt uitgeven aan dit keurmerk. Gek eigenlijk hè dat ze mensen laten betalen terwijl zij juist iets goed doen voor de natuur en dus ook voor onze planeet.

Biodynamische wijn.
Wijnboeren die biodynamische wijnen produceren, werken sowieso geheel biologisch, maar gaan nog een stapje verder. Zij maken verbinding met de aarde, de maan, sterren, zon en de kosmos. Zij laten alles afhangen van de verbinding tussen dit alles. Ze kijken bijvoorbeeld naar de stand van de maand om te bepalen wanneer zij gaan oogsten. Niets theorieën, kalenders of de wijnbouw een beetje stimuleren met chemische producten.

Vin Naturel.
Vin Naturel is dus wijn gemaakt op de meest natuurlijke manier. Deze wijnen zijn altijd biologisch, biodynamisch en bevatten eigenlijk het minimale of geen sulfiet. Men zegt of denkt dat de kater na de wijn veroorzaakt wordt door de sulfiet die in de wijn zit. Na het drinken van Vin Naturel zou je dus volgens sommige mensen geen hoofdpijn krijgen. Of dit het placebo-effect is mogen jullie zelf bepalen. Ik vind het vaak wel erg lekker. Wat leuk maar ook moeilijk is aan Vin Naturel wijnen, is dat de wijnboer bijna niets kan doen aan het proces van wijn maken. Er worden alleen natuurlijke ‘wilde gisten’ gebruikt en alle druiven worden met de hand geplukt. Dit is allemaal veel arbeidsintensiever en ook een groot risico voor de wijnmaker. Als er een schimmel op de druiven ontstaat kan je hier niets aan doen. Een wijnboer is dus ook nooit verzekerd van een goede oogst en dus productie en uiteindelijk ook verkoop van zijn wijn.

Wat ik zelf leuk vind aan Vin Naturel wijnen is dat ze anders zijn dan anders. Deze wijnen worden vaak gemaakt door de nieuwe generatie wijnboeren en de etiketten van de flessen zijn vaak speels, anders en leuk. Qua smaak kan je alle kanten op. Sommige wijnen zijn mooi in balans, smaakvol en lekker. Soms ruik je een wijn die ongefilterd en troebel is en is het enige wat in je opkomt kattenpis.. tja ook dit hoort erbij. Laat je dus niet zomaar afleiden in de neus want de wijnen kunnen heel bijzonder zijn.