Samos, Griekenland

Na een lange tijd niet zoveel gedaan te hebben met mijn mooie blog, heb ik na mijn vakantie op Samos weer extra zin om te schrijven en te inspireren.

Op vakantie gaan in deze rare en onzekere tijd is een luxe en niet meer vanzelfsprekend. Op de valreep was ik vorige week een weekje in Griekenland.
De coronacrisis raakt ons allemaal en we kunnen en mogen dit natuurlijk niet negeren. Voordat ik naar Griekenland mocht vliegen moest ik ook verplicht een coronatest doen en allemaal gezondheidsverklaringen afleggen. Een dag nadat ik weer geland was in Nederland heeft Griekenland ook code oranje gekregen.

Vooralsnog wil ik graag met jullie mijn tips delen;

 

Samos is een klein Grieks eiland dat vlakbij Turkije ligt. Het eiland behoort tot de Noord-Egeïsche Eilanden. Onder de toeristen is dit eiland nog niet heel bekend, dit vind ik juist extra leuk.

Na zo’n 3 uur vliegen vanaf Schiphol ben je al op dit mooie eiland. Het eiland is één van de groenste eilanden van Griekenland en is erg vruchtbaar. Zodra je op het eiland aankomt, word je omringd door bergen, olijfbomen, vijgenbomen, wijngaarden en heldere zee. Het eiland is misschien wat minder hip dan Kos, Rhodos en Zakynthos maar dat maakt het extra bijzonder.
Allereerst, huur een auto! Zonder auto kan je eigenlijk geen kant op. Er zijn natuurlijk wel taxi’s, maar openbaar vervoer heb ik nauwelijks gezien.
Zorg dat je al van tevoren een auto huurt vanuit Nederland, zodat je een goede prijs kunt regelen. Wij betaalden bijvoorbeeld maar 100 euro voor 7 dagen.

Als je een vakantie zoekt waar je lekker kunt ontspannen, veel kan eten en gewoon kan genieten, dan is Samos het eiland voor jou!
Grote winkelcentra zijn er niet en de clubs zijn natuurlijk dicht.

Mooie stranden op Samos;

De meeste stranden van Samos hebben kiezelstenen, koop daarom waterschoenen, dat scheelt je in ieder geval pijnlijke voetjes.

-Livadaki Beach
Gelijk de eerste dag zijn wij hiernaartoe gereden. Livadaki Beach ligt helemaal in het meest oostelijke puntje van het eiland. Een goede chauffeur moet je wel zijn om hier te komen. Je moet namelijk 4 kilometer rijden op een hele smalle, steenachtige weg . Eenmaal aangekomen is het uitzicht adembenemend en elke rit daarom dus zeker waard! Aan het strand kun je lekker en gratis liggen. Ook de beach bar Livadaki Beach Bar  is leuk.

 

-Kampos Marathokampou
Ik noem het maar gewoon Kampos, een dorpje in het zuiden van Samos. Ik kreeg dit als tip van een local. Kampos strand heeft een kleine boulevard met een aantal strandtentjes. Het strand heeft veel minder stenen en had meer zand, dit is ook een stuk fijner vond ik. Wij gingen naar Tortuga Beach Bar. Dit was ook erg leuk.

Kokari 

-Kokkari
Kokkari vond ik het meest levendige dorpje van alle plekken waar ik ben geweest. Eindelijk ook een koffie kunnen drinken met amandelmelk in plaats van een Frappé. Kokkari ligt aan de Noordkust. Je schijnt hier de beste pita gyros te kunnen eten. Helaas heb ik dit gemist. Als je het strand afloopt kom je aan de andere kant van de baai uit. Hier is het nog mooier.

-TsaBou Beach
Wat was dit mooi! Ik had hier echt een beetje Italië vibes.. (ik ben alleen in Rome geweest). Het uitzicht, de bergen om je heen en de kleur van het water, wat een plaatje! Hier kun je kiezen voor gratis bedjes, of iets comfortabelere bedjes voor 4 euro per bedje.

 

-Lemonakia Beach
Hier ben ik niet geweest. Maar dit is een mooi strand tussen Kokkari en TsaBou in. Wij hadden maar 7 dagen dus moesten wel keuzes maken. Zelf verbleven wij in Karlovasi. Hier was echt niets te beleven. Voor de meeste stranden waar wij naartoe wilden, moesten wij wel een uur rijden.

-Psili Ammos
Ik bewaar de leukste voor het laatst! Dit vond ik echt het mooiste en fijnste ZANDstrand! Ook hier weer fijne strandbedjes, heel mooi uitzicht en lekker eten. Hier kan hier ik niet meer over zeggen. Hier moet je gewoon naartoe en dan weet je voldoende.

Over eten gesproken.. Ik zal mijn favo restaurantjes van het eiland ook meteen even delen.

Samos Foodspots.

Kijk mij maak je niet zo blij met gyros, souvlaki en moussaka. Geef mij maar gewoon verse vis en lokale gerechten.

Psarades, Karlovasi
Meteen de eerste dag heb ik een bartender gevraagd waar we moeten zijn qua eten en drinken. Zo kom je op plekken die locals aanraden, en ontdek je dus de echte parels! Zo kwamen wij dus ook hier (twee keer gegeten zelfs). Psarades is een klein restaurantje aan zee met uitkijk op de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien. Wij aten aubergine uit de oven met feta (FAN), calamari, octopus, mosselen en sardientjes. Niet allemaal in een keer natuurlijk, dit was verdeeld over 2 avonden 😉 Alles was zo vers. Verwacht geen mooie opgemaakte borden maar eerlijke en pure smaken.

 

Orizontas Restaurant
Altijd als ik in een ander land ben, struin ik Tripadvisor af om zo dus leuke foodspots te ontdekken. Zo kwam ik ook dit restaurant tegen. Alle recensies waren lovend. Dit restaurant zou een hip fusion restaurant zijn. Lokale gerechten in een nieuw jasje gestoken.  Niets was minder waar.
Om bij dit restaurant te komen moesten wij een stuk in de bergen rijden, eenmaal aangekomen op de top van de berg, vind je dit mooie restaurant. Met uitzicht over de zee, de bergen en het land begeef je je even in een andere wereld. Zoiets moois heb ik zelden gezien. Het eten was inderdaad vernieuwend en de gastheren super leuk en aardig. Ook dit restaurant heb ik twee keer bezocht, tja als ik iets goed vind, dan vind ik iets goed.  Ik at gelakt buikspek, risotto met gamba’s en geitenkaas van hun eigen berggeiten. Daarbij dronk ik lokale huisgemaakte wijnen. Ik ga er verder niet te veel woorden aan vuil maken, ga hier gewoon heen en je zult het zelf ervaren!

 

Asterias Seaside Experience, Phytagorion
Als je van hippe strandtenten houdt zoals Hippie Fish, Ubuntu of Republiek in Bloemendaal, dan vind je het hier helemaal top! Deze beachclub is in vergelijking met alle andere strandtenten op het eiland heel erg hip en happening.  De strandbedjes waren wederom gratis en ook hier werd je bediend tot aan het strand. Asterias gaf mij echt Bali/Ibizavibes, tja op inrichting ga ik ook gewoon lekker. Het eten was hier ook wat hipper en ietsjes duurder maar alsnog prima te betalen. Het strand bestond voornamelijk uit zand, ook dit was erg fijn.

 

Charisma Karlovasi Port
In het dorpje waar wij verbleven, Karlovasi, was niet heel veel te beleven. Wel was er een leuk klein haventje met een aantal tentjes. Zo zit er ook Charisma, dit is een wijn- en cocktailbar waar je tot in de late uurtjes lekker kan borrelen en kleine hapjes kan bestellen. Bestel bijvoorbeeld een lekkere kaasplank en een mooie dessertwijn.

Braxos Taverna, Psili Ammos
Braxos betekent rots is het Grieks, deze Taverna (klein restaurant) bevindt zich ook tussen de rotsen aan de zee in het dorpje Psili Ammos. Het restaurantje viel ons meteen op door de oranje stoeltjes die je van mijlenver kunt zien. De eigenaar, een hele lieve meneer, vertelde ons dat de schilderingen op de grond gemaakt waren door een Nederlandse kunstenares die op het eiland woont. (leuk weetje) Hier aten we de meest verse vis. De meeste vis vangt de eigenaar zelf voor zijn restaurantje. Sardientjes, gamba’s, octopus, mosselen noem het maar op. Ik heb mijn vingers erbij afgelikt. Alles was zo lekker, ik droom er nog steeds van.

 

Ik kan nog uren doorschrijven over eten en drinken, dat hebben jullie vast wel al gemerkt.

Samos is een prachtig eiland en ik kan het iedereen aanraden om hier een keer naartoe te gaan.
Boek dan geen all inclusive hotel zoals wij, maar huur gewoon lekker een simpel appartement en een auto.

Check ook vooral mijn Instagram voor nog meer leuke foodtips!

xx Horecameisje

instagram-horecameisje

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *